• Novetats

    Amb la tecnologia de Blogger.
    dijous, 24 de desembre del 2020

    CCOO Informa "Ministeri d'Universitats"

     


    El passat 7 d'octubre de 2020 es va realitzar l'última reunió entre el Ministeri d'Universitats i els sindicats majoritaris de les universitats públiques per a seguir informant (que no negociant) sobre la reforma de la Llei Orgànica d'Universitats (LOU) proposada pel ministre Castells. En aquella reunió es va presentar un calendari de reunions d'una "taula de diàleg" per a l'elaboració de l'Estatut del PDI. Des de llavors, no han tornat a haver-hi més reunions i ara se'ns convoca de nou al costat de la resta de sindicats, comunitats autònomes i CRUE per "debatre" sobre la reforma de la LOU. 

     

    Tot aquest "full de ruta", bastant difús, no fa més que evidenciar la desconnexió del Ministeri d'Universitats amb la realitat de la Universitat espanyola. Els problemes del sistema universitari espanyol vénen de lluny i s'han vist aguditzats per la crisi sanitària de la covid-19. Destaquem entre d'altres: 

     

    • L'existència d'importants bosses de precarietat i l'envelliment de les plantilles

    • La manca d'un model clar de finançament de les universitats. A més dels deutes històrics, la taxa de reposició i les retallades pressupostàries posen en serioses dificultats a les universitats públiques. 

    • La inexistència d'una veritable carrera professional per al PDI. 

    • El funcionament de l'ANECA, una agència amb criteris arbitraris i manca de transparència, i que és una peça clau per al desenvolupament de la carrera professional i el control de les plantilles universitàries. No és raonable que aquesta agència prengui decisions que afecten les condicions de treball de les plantilles universitàries, sense que es realitzi cap tipus de negociació. 

     

    De fet, el professorat universitari pot fer, a cost propi, carrera acreditadora, però no professional, ja que l'oferta de noves places, en moltes universitats, és pràcticament inexistent, a causa de la taxa de reposició i de l'escàs finançament. És a dir, tenim les acreditacions, però no hi ha feina. 

     

    A CCOO considerem que el Ministeri hauria d'estar treballant seriosament en la solució a aquests problemes i, en definitiva, a blindar l'Educació Superior com a servei públic de qualitat, en lloc de "entretenir" amb mesures de dubtosa utilitat, com la creació de la figura de "professor distingit", una mena de calaix de sastre per a la contractació a dit a la universitat. 

     

    Davant la precarietat de bona part de la plantilla, sense perspectives reals de carrera professional, especialment entre els joves investigadors, amb exigències cada vegada més diverses per justificar qualsevol millora salarial (per exemple, un nou sexenni de docència sobre el qual la CRUE adverteix que no podria fer front econòmicament), CCOO vol dir que el aquest ministeri està perdent l'oportunitat de prendre les regnes i fer autèntica política universitària. 

     

    Mentre altres països reforcen l'R+D, com França, o que rescaten a les seves universitats, com el Regne Unit, o mantenen les taxes universitàries gratuïtes, com Alemanya, el Ministeri d'Universitats, la direcció de l'ANECA i la Secretaria General d'Universitats s'entesten a fer jocs al BOE, allunyats de l'autèntica realitat de les plantilles, lluny de la ciència i lluny dels estudiants. 

     

    CCOO creu que no és el moment per aquesta reforma i exigeix ​​l'obertura d'una Mesa Sectorial d'Universitats. Apel·lem a l'executiu a obrir-se al diàleg en un moment de crisi sense precedents abans que sigui massa tard. En aquesta Taula s'haurien de tractar els següents temes: 

     

    1. Finançament de la Universitat espanyola. La manca de finançament suficient estructural de la universitat pública és un problema endèmic que es va aguditzar a partir de l'any 2008. Cap reforma servirà per a res si no es compta amb un finançament adequat. A aquesta manca de finançament cal unir les importants restriccions a la contractació: és fonamental anul·lar la taxa de reposició. 


    2. Establir plans d'eliminació de la precarietat. El Ministeri no pot emparar-se en l'autonomia universitària per permetre situacions clarament il·legals. La precarietat en la contractació i l'abús en la utilització de les figures de Professorat Associat i Professorat Visitant són situacions àmpliament generalitzades. Per solucionar això, cal una anàlisi més profunda de la situació i un pla que obligui, en un temps raonable (5 anys), al fet que les universitats tinguin unes plantilles adequades a la legislació vigent. 


    3. Refundació de l'ANECA. Des de CCOO reclamem que les acreditacions de professorat universitari es cenyeixin a uns criteris estables i negociats, i que no depenen de decisions arbitràries, de vegades difícilment comprensibles, de determinades comissions de valoració. Els criteris per a l'acreditació s'han d'ajustar a la realitat de la universitat espanyola, i no poden representar un bloqueig injustificat de la carrera professional. 


    4. La regulació dels drets i deures de l'PDI i les seves condicions de treball (jornades, nivells salarials, entre altres qüestions) han d'estar regulades per un Estatut del PDI que hauria d'estar aprovat des de fa ja més de 12 anys. 

     

    CCOO proposa fer el camí invers a l'iniciat pel Ministeri. És a dir, primer s'han d'establir acords i pautes sobre els temes claus per al sistema universitari (Estatut del PDI, finançament, precarietat, ANECA) i posteriorment, un cop establerts aquests acords, s'ha de procedir a les modificacions legislatives que siguin necessàries. 

     

    Des de CCOO demanem al ministre que rectifiqui la seva línia d'actuació i afronti una veritable negociació amb els sindicats majoritaris abans que la crisi econòmica faci el seu impacte a la Universitat. Som part fonamental per al canvi productiu que necessita el país i una esperança de vida millor per als fills i les filles dels treballadors i treballadores.

     

    • Comenta a Blogger
    • Comenta a Facebook

    0 comentaris:

    Publica un comentari a l'entrada

    Item Reviewed: CCOO Informa "Ministeri d'Universitats" Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Amunt