• Novetats

    Amb la tecnologia de Blogger.
    dilluns, 11 de juliol del 2022

    Últims canvis a l'avantprojecte de LOSU abans d'entrar al Parlament

     



    Com ja vam comunicar fa uns dies, el Ministeri d'Universitats està ultimant un avantprojecte de nova llei orgànica del sistema universitari que vol portar al Parlament abans de l'estiu. 

    El dilluns 13 de juny, el Ministeri d'Universitats va remetre als sindicats una nota referida a alguns canvis introduïts a l'avantprojecte i relacionats tots amb la temporalitat del PDI. 

    Entre els canvis introduïts destaquen: 

    1. La limitació al 8% del professorat amb contracte temporal, llevat dels associats de Ciències de la Salut i del professorat ajudant doctor (PAD). D'aquesta manera, es limita el percentatge de places de professorat interí, professorat substitut, professorat visitants i professorat distingit. 
    2. El contracte de professorat associat es pressuposa indefinit i a temps parcial, encara que no s'especifica a quin professorat afectarà. 
    3. S’articulen processos d’estabilització (sense concretar) per concurs per al professorat associat, que hauran de ser desenvolupats per les universitats públiques abans de 31 de desembre de 2024. En aquests concursos es valoraran com a mèrit preferent les activitats docents. 
    4. Estableix diferents mecanismes per a la conversió de professorat associat amb contractes de llarga durada en professorat ajudant doctor o permanent laboral (si compten amb acreditació) o contractats predoctorals. 

    Des de CCOO valorem positivament que des del Ministeri s'hagi sentit la nostra reivindicació de tractar la temporalitat a l'articulat de la llei d'una manera més d'acord amb el seu preàmbul, així com amb l'esperit d'algunes altres reformes ja realitzades per aquest mateix govern. L'objectiu de reduir la temporalitat per sota del 8% hauria de ser comú per a totes les administracions. 

    Tot i això, aquest objectiu queda distorsionat a l’excloure del còmput el professorat associat a CC. de la Salut i als PAD. Actualment, i segons dades del mateix Ministeri, el percentatge total de professorat associats de Ciències de la Salut més  Ajudants Doctors respecte a la suma de PDI funcionari, Contractats Doctors, Associats d'altres branques i Col·laboradors suposa el 18,83% d'efectius , un 11,63% si es comptabilitzen a Equivalències a Temps Complet. És a dir, deixar fora del càlcul de la temporalitat al professorat associat de Ciències de la Salut i als Ajudants Doctors implica deixar fora un elevat nombre de treballadores i treballadors temporals i, per tant, suposa un tracte desigual i desfavorable del sistema universitari respecte a altres administracions públiques. 

    A més, encara queda per veure com és farà la incorporació definitiva d'aquests canvis a l'avantprojecte de llei (la nota esmentada té una redacció una mica informal), tampoc no hi ha referències al finançament dels processos d'estabilització, ja que també desconeixem la memòria econòmica de la llei. Tampoc no es diu res de com es farà el seguiment d'aquests processos, per assegurar-ne el compliment. 

    En tot cas, el Ministeri d'Universitats no ha contestat a les nombroses propostes que CCOO va enviar al seu moment sobre els diferents aspectes de la LOSU, centrant-se únicament en la temporalitat. No obstant això, hi ha molts temes per revisar en una llei tan important que configurarà el futur del sistema universitari a nivell estatal en els propers anys. Per això, des de CCOO seguim instant el Ministeri que desenvolupi un procés de negociació i diàleg, i que contesti a totes les nostres propostes. 

    • Comenta a Blogger
    • Comenta a Facebook

    0 comentaris:

    Publica un comentari a l'entrada

    Item Reviewed: Últims canvis a l'avantprojecte de LOSU abans d'entrar al Parlament Rating: 5 Reviewed By: Leandro
    Amunt