• Novetats

    Amb la tecnologia de Blogger.
    dijous, 16 de març del 2023

    Sobre l’aprovació de la LOSU

     

    El projecte de Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) –que previsiblement entrarà en vigor els propers dies– no respon a les necessitats de les universitats públiques. Tot i la justificació de modernització apuntada pel Ministeri d’Universitats, CCOO des de l’inici hem mostrat el nostre rebuig perquè enteníem que els problemes que afecten les universitats públiques i el seu personal no es resolien en el primer esborrany presentat, i es mantenen i persisteixen a la Llei. 

    La LOSU és poc ambiciosa en la defensa de la universitat com a servei públic d’ensenyament superior. A més, redueix l’autonomia universitària perquè reforça el paper i el poder de les comunitats autònomes a través de diversos mecanismes. 

    Tampoc no resol els problemes crònics de finançament deficitari de les universitats públiques, ja que només assenyala, en el millor dels escenaris, un increment fins a l’1% del PIB fins el 2030. Aquest increment és del tot insuficient perquè ja actualment està per sota de la mitjana europea i de la de l’OCDE, i és evident que això suposa un handicap per a la internacionalització. 

    En l’àmbit de la governança, per a CCOO la durada i la configuració dels càrrecs electes comporta un dèficit democràtic, ja que són exclusivament per un període únic de sis anys. També ens sembla preocupant que la Llei obri la possibilitat de creació de centres i estructures amb un sistema de govern, funcionament i gestió completament aliè al dels òrgans col·legiats, i que eventualment podrien arribar a substituir a les facultats, escoles i/o departaments. 

    Mentre que s’està apostant per la reducció de la temporalitat dels empleats públics, paradoxalment la LOSU és molt permissiva i fins i tot afavoreix un increment del professorat amb dedicació a temps parcial vinculat exclusivament a la docència. La Llei tampoc no fa una aposta decidida per l’eradicació de la precarietat, sinó que la dilata en el temps. 

    En l’àmbit del personal d’administració i serveis, l’únic que fa la LOSU és canviar el seu nom pel de personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis, i replicar el que preveu el Text refós de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (TREBEP ). Això sí, la seva participació en tots els àmbits es pot veure afectada. 

    Et convidem a llegir el resum que hem elaborat sobre les principals novetats que introdueix la LOSU i un document sobre com et poden afectar si pertanys al col·lectiu de PDI laboral. 

    En qualsevol cas, la Llei necessita molts desenvolupaments normatius i CCOO estarem a cada àmbit de negociació i participació per lluitar per la millora de les condicions laborals i salarials del personal universitari, i a favor d’una igualtat efectiva i real. 




    • Comenta a Blogger
    • Comenta a Facebook

    0 comentaris:

    Publica un comentari a l'entrada

    Item Reviewed: Sobre l’aprovació de la LOSU Rating: 5 Reviewed By: Leandro
    Amunt