• Novetats

    Amb la tecnologia de Blogger.
    diumenge, 12 de juny del 2022

    CCOO reclama el reconeixement dels anys treballats amb les antigues beques


     

    El 2011 el Reial decret 1493/2011 va habilitar un conveni temporal mitjançant el qual l'antic personal investigador en formació podia cotitzar a la seguretat social per un màxim de dos dels quatre anys de la durada de les beques predoctorals, però amb una data límit per subscriure's al conveni especial (fins al 31 de desembre de 2012). A causa del moment de crisi que es vivia aquell any, moltes de les persones interessades no es van poder acollir al termini que establia el Reial decret, per problemes econòmics. D'altres no van arribar a saber que s'havia publicat la norma i d'altres, simplement, quedaven directament excloses per la mateixa norma. A més, el personal que va obtenir beques postdoctorals, amb anterioritat a la publicació de la Llei de la Tecnologia i la Ciència (Llei 14/2011), no ha tingut la possibilitat de cotitzar pels períodes en què van ser personal de recerca becat i que a alguns casos han arribat a concatenar "beques" durant 10, 12 i 14 anys. És més, fins i tot el personal que es va acollir a aquest conveni només va poder “rescatar” 2 anys com a màxim de cotització, i a més pagant-se ells mateixos aquesta cotització quan no van gaudir de cap dret de SS a la seva etapa de beca (baixes laborals, maternals, ni paternals, incapacitats, etc.).   

      

    La normativa d'aplicació actual al personal investigador en formació (Estatut del personal investigador predoctoral en formació) ha suposat un important avenç en el reconeixement del personal investigador predoctoral com a treballadors, regulant en gran mesura la seva contractació –i cotització a la Seguretat Social- així com drets laborals derivats. Cal revisar la situació dels qui anteriorment van exercir una feina similar i avui pateixen conseqüències discriminatòries derivades que la seva feina no va ser degudament reconeguda.  

      

    Són moltes les situacions de greuge que es donen al voltant de l'antic personal becari de recerca, per la qual cosa reclamem una normativa que esmeni aquestes situacions, tenint en compte:  

      

    • Que es reconegui el treball realitzat per aquests becaris en tots els anys treballats com a becaris i no només dels dos que va permetre el RD 1493/2011.  
    • Que es reconegui el treball realitzat per tots els becaris, no només els predoctorals.  
    • Que, s'ha de compensar que en no tenir cobertura durant els anys de beca, aquest personal es va veure privat de drets bàsics, com a cobertura mèdica pròpia de la Seguretat Social, incapacitat per malaltia, o baixes per maternitat amb què comptava qualsevol treballadora.  
    • Que aquesta situació s'ha donat entre persones que han obtingut en molts casos aquesta beca en convocatòries competitives molt restringides i exigents, pel seu bon expedient acadèmic, trajectòria prèvia i/o interès dels projectes de recerca desenvolupats. No obstant això, aquest suposat “premi” de la beca als seus mèrits ha suposat perdre drets econòmics, en no ser reconeguts els seus triennis com a becaris, i altres complements docents i/o investigadors   
    • Que molta gent no va poder cotitzar en base al RD 1493/2011 les causes abans explicades, i encara les que ho van fer només se'ls ha reconegut un màxim de 2 anys i ho van haver de pagar.  
    • Que s'evidencia encara més la situació de greuge comparatiu després del reconeixement laboral del personal investigador predoctoral el 2019 respecte del personal anterior.  
    • Que s'ha de resoldre el greuge comparatiu dels qui ara formen part del personal d'administracions públiques, i van gaudir de beca a la mateixa administració pública, que no veuen reconegut el període treballat amb beca a efectes de promoció, triennis...  
    • Que, a tot això, caldria afegir la situació que s'està donant per a la jubilació d'aquests treballadors, perquè no es tenen el compte els temps amb beques.  

      

    Aquesta situació d'injustícia, discriminació i desprotecció afecta persones tant de la nostra Universitat, com d'altres universitats, centres de recerca, administracions públiques…per la qual cosa des de CCOO continuem demanant a diferents ministeris que es solucioni aquesta problemàtica.  

    • Comenta a Blogger
    • Comenta a Facebook

    0 comentaris:

    Publica un comentari a l'entrada

    Item Reviewed: CCOO reclama el reconeixement dels anys treballats amb les antigues beques Rating: 5 Reviewed By: Leandro
    Amunt