• Novetats

    Amb la tecnologia de Blogger.
    dimarts, 21 de desembre del 2021

    CCOO informa ANECA i revistes científiques

     14-10-2021



    CCOO denuncia una vegada més la manca de transparència i objectivitat de l'ANECA i lamenta que avali la creació de "llistes sospitoses" de revistes científiques, que inclouen algunes de les més prestigioses. 

     

    Els processos d'avaluació i acreditació desenvolupats per l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) determinen el funcionament de les universitats i de molts centres d'investigació, de la mateixa manera que condicionen les possibilitats d'ocupació i promoció per al personal docent i investigador. Obtenir un informe negatiu i patir retards en l'avaluació o acreditació poden tirar per terra l'esforç de moltes persones durant un llarg període de temps. 

     

    Per això resulta incomprensible que ANECA, després de diversos canvis de govern i reestructuracions internes, encara segueixi sense desenvolupar la seva actuació amb transparència i executi moltes de les seves decisions de manera poc o gens objectiu. Així, als tradicionals problemes i retards en les acreditacions, avaluacions de l'activitat investigadora, l'excessiva discrecionalitat de les comissions encarregades d'aquests processos o el persistent retard en normalitzar l'avaluació dels "sexennis de transferència", ara s'ha sumat la difusió d'un possible canvi en els criteris basat en l'eliminació de moltes revistes científiques que s'han vingut acceptant fins ara sense cap problema. 

     

    Intentar suprimir mèrits investigadors en funció de no considerar adequades unes revistes científiques a partir d'un informe limitat i subjectiu, que s'ha adjudicat sense transparència, és totalment inacceptable. Més encara quan ANECA no ha informat prèviament a cap dels sectors afectats (sindicats, associacions i universitats) de la intenció de dur a terme semblant mida. 

     

    Tot i la nota aclaridora presentada

    (http://www.aneca.es/content/download/16673/202332/file/Nota%20ANECA%20criterios%20evaluacio%CC%81n.pdf), ANECA sembla voler enviar un missatge: que no es valorarà la publicació de resultats científics realitzats en les revistes de la "llista sospitosa". Una llista basada en un informe absurd, que posa en qüestió la qualitat d'algunes de les revistes més prestigioses. 

     

    Sabem que el món de les revistes científiques i els seus editors s'ha convertit en un negoci, que viu a costa dels i de les investigadores, en què es cobra per publicar i per accedir al publicat, llevat de les revistes d'accés totalment obert ( cada vegada menys freqüents). I som conscients que en aquesta mercantilització de la ciència poden aparèixer revistes que adoptin hàbits poc clars. Però també sabem que en aquesta baralla comercial les grans editorials científiques pressionen per eliminar la competència sense gaire respecte per la veritat. De manera que solen aparèixer denúncies sense proves, rumors sense fonament o falses en les xarxes socials com a forma de desacreditar. Situació que ja ha provocat a nivell internacional demandes milionàries i rectificacions per afectar revistes de reconegut prestigi. 

     

    Que ANECA hagi caigut en aquest joc és inacceptable quan, com a organisme públic, hauria d'actuar sota el respecte a les normes legals i la veracitat. A més de regir-se per criteris acadèmics i científics, de manera que, si es vol excloure alguna publicació, aquesta decisió ha d'estar suficientment fonamentada i provada més enllà de qualsevol especulació o interpretació esbiaixada. Per avalar estudis d'aquest tipus, en alguns països del nostre entorn es produeixen dimissions i cessaments. 

      

    CCOO exigeix ​​la rectificació immediata per part d'ANECA i l'obertura de processos de diàleg i negociació per millorar els criteris i sistemes d'avaluació d'ANECA. 

     


    • Comenta a Blogger
    • Comenta a Facebook

    0 comentaris:

    Publica un comentari a l'entrada

    Item Reviewed: CCOO informa ANECA i revistes científiques Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Amunt